Beter één havic in de lucht dan acht in het veld…

Bovenstaande titel is er natuurlijk één met een knipoog en geeft aan dat het team van de Harkema-Frigro-Invicta combinatie een van de buitencategorie is. Je kunt natuurlijk van mening verschillen over de wijze waarop dit team tot stand is gekomen maar feit is wel dat er een team staat dat keer op keer de hoogste prijzen binnen weet te slepen. Voor ons als KV Drachten B1 dus een enorme uitdaging om tegen dit team te spelen. Op een doordeweekse dinsdagavond na nieuw jaar hadden we al een aardige opmaat naar deze wedstrijd. In Bennekom werden we ontvangen met soep en broodjes door DVO B1. Een mooi gebaar dat laat zien dat er in onze sport – ondanks de sportieve rivaliteit – zeker ook plaats is voor toenadering en dat maakt onze sport ook wel zo bijzonder! Maar ja, op het veld moet je dan wel gewoon weer vol knallen. Viel de soep en de knakworsten ons wat zwaar? Feit was dat we na een helft spelen tegen een dikke 24-8 achterstand aankeken. Scherpte en beleving waren bij het meer en deel van onze B1 spelers ver te zoeken, op een enkele uitzondering na. Maar als je dan na rust als ploeg je rug recht en “gewoon” even een 11-10 score neerzet in de tweede helft, kun je alleen maar respect hebben voor de veerkracht en doorzettingsvermogen van onze B1. Op de terugweg smaakte de vette hap van de grote gele M dan ook extra lekker!

Terug naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Waren we in staat om het korfbalspel van de tweede helft tegen DVO door te trekken en één wedstrijd lang vol te houden? We begonnen in ieder geval goed en ondanks de grote pressie van Havic wisten we toch redelijk kansen te creëren. Roos schoot ons naar een 1-0 voorsprong en Havic kreeg door een slim trucje een strafworp en maakte gelijk. Vervolgens duurde het een minuut of vijf voordat de 1-2 op het scorebord stond. Havic creëerde logischerwijs wat makkelijker kansen dan wij en met name hun pressie naar binnen was soms niet te houden. Wij aan de andere kant bleven wel aanvallend de kansen zoeken en konden over meerdere schijven scoren. Via 5-11 door doelpunten van Dennis, Silke, Lars en Sabine kwamen we kort voor rust op een verdienstelijke 8-13 waarna we tegen het slot van de eerste helft toch enigszins onnodig een paar doelpunten weggaven en we de rust met 9-15 in gingen.
Na rust bleven we als team strijden voor een goed resultaat wetende dat als we alles hadden gegeven we alleen maar trots konden zijn op onszelf. En dat pakte toch best wel goed uit. Ok, Havic scoorde meer doelpunten dan wij en lieten soms oogstrelend korfbal zien, maar daarentegen konden we ook zelf onder de aanvallende druk van Havic uitkomen en waren in staat om een aantal afvallende ballen te stelen. Zo volgde de wedstrijd eigenlijk hetzelfde scoreverloop als in de eerste helft. Janna maakte fraai van afstand de 10-15 om vervolgens op 10-19 ook weer te scoren met een klein kansje: 11-19. Bij 11-22 leek het of Havic nog verder uit zou lopen maar met drie doelpunten van Roos, Dennis en Kevin was de stand 14-23 niet eens zo gek. In het slotakkoord liet Havic zien dat ze niet voor niets tot de absolute top van Nederland behoren en scoorden nog “even” tien doelpunten waar wij er slechts drie tegenover konden zetten door onder andere een vrije bal van Kevin en een verwoestend schot van Wenke. Roos verzilverde nog een klein kansje waarna de eindstand 17-33 op het scorebord stond.

Normaal zou je bij zo’n stand zeggen: “je hebt een flinke oorwassing gehad!”. Maar als je als team zo speelt tegen een ploeg waarvan het meerendeel in de noordelijke selecties uitkomt, dat in leeftijd ook nog eens ouder – en dus fysieker – is, durf ik wel te stellen dat we een uitstekende wedstrijd hebben gespeeld. Tuurlijk werden we op sommige momenten op ervaring en slimheid (trucjes) afgetroefd maar we hebben als team gespeeld en gestreden. Illustratief voor deze teamprestatie is dat bijna al onze spelers hebben gescoord en met 17 doelpunten hebben we het aan de scorende kant gewoon goed gedaan. Een groot compliment dus weer voor het team waarbij we – net als in de tweede helft tegen DVO – vertrouwen tanken voor de rest van de competitie. Martijn beterschap met je enkel en hopelijk ben je snel weer fit!