Als je alles hebt gegeven…

De start van de zaalcompetitie is altijd een mooi moment om elkaar even goed in de ogen te kijken. Waar staan we als ploeg, wat zijn onze ambities en wat gaan we daar voor doen? Feit is dat we in de zaal een prachtige maar zeer pittige competitie aangaan met de beste ploegen van Nederland gesponsord met een extra stukje publiciteit door Simpel.nl. Tel daar de schotklok en zuivere speeltijd bij en je kan spreken van een spektakelstuk waarbij we wekelijks het maximale uit onszelf moeten halen.

Spelen voor en met elkaar, niet opgeven en de wil om stappen te zetten. Dat zijn ingrediënten die ons dit zaalseizoen zullen moeten leiden naar ons hoofddoel: handhaving in de hoofdklasse. Laten we eerlijk zijn: dit is geen gemakkelijke missie die we zo even uit onze mouw zullen schudden. Nee, we gaan als een hecht collectief de strijd aan en zullen vol gas gaan om uiteindelijk in de veilige zone van de competitiestand te eindigen. Daarbij genieten van het acteren op het hoogste podium en met plezier en passie de strijd aan gaan.

Wat is er mooier om je op dit avontuur voor te bereiden dan in eigen hal tijdens de topsportdag waar topploegen uit het hele land de strijd aangaan. Voor ons was de tegenstander het onbekende maar zeker niet geringe DOS uit Kampen. Een complete ploeg die op het veld indruk had gemaakt door bovenaan de eerste klasse te eindigen. We waren dus verzekerd van een tegenstander van formaat.

En dan de wedstrijd: Helaas konden we nog niet beschikken over Manon vanwege een knieblessure opgelopen tijdens het RTC toernooi. Gelukkig was ze er wel om de ploeg moreel te steunen. We begonnen fel, gefocust en met veel variatie wat na een minuut of acht resulteerde in een 5-2 voorsprong. DOS Kampen kon aanhaken en scoorde tweemaal maar we bleven goed door combineren en zoeken naar de juiste kans waardoor we halverwege de eerste helft met 9-6 voor stonden. Wat volgde was een tamelijk rommelige fase van onze kant en dat gaf de tegenstander de mogelijkheid om een paar doelpunten op rij te scoren en in de laatste fase van het eerste bedrijf keken we opeens tegen een 9-12 achterstand aan. Zo zie je maar weer dat met schotklok en een wat mindere focus de wedstrijd snel kan kantelen. We herstelden onszelf goed door weer meer beweging en afwisseling in de aanval te brengen en verdedigend meer controle te houden. Het werd 13-14 waarbij DOS Kampen de ruststand bepaalde op 13-15.

DOS Kampen kwam wat beter de rust uit en deelde een kleine tik uit door tweemaal te scoren. We toonden veerkracht door de achterstand binnen luttele minuten te niet te doen en kwamen op 17-17 en toen lag de wedstrijd weer helemaal open. Wat volgde was een zeer spannend laatste kwart van de wedstrijd waarin beide ploegen elkaar niet veel ontliepen. Met nog een minuut of drie te spelen leek DOS toch aan het langste eind te trekken. De stand was toen 19-22. Maar ook nu lieten we zien over een sterke fase te beschikken en konden met de juiste spirit de stand terugbrengen naar 21-22. In de slotminuten kon het nog alle kanten op. DOS scoorde 21-23 maar wij konden direct antwoorden door 22-23 te scoren. In deze allerlaatste fase van de wedstrijd konden we de bal meerdere malen in onze aanval brengen maar helaas ontbrak bij ons de rust om dit overwicht om te zetten in doelpunten. Eindstand 22-23. Wat een wedstrijd!

Als je puur naar de einduitslag kijkt, zou je kunnen spreken van een teleurstelling: net niet gewonnen. Maar laten we de positieve zaken uit deze wedstrijd eens aan het voetlicht brengen. Een ploeg die knokt en doorgaat en – niet onbelangrijk - veerkracht kan tonen. Een ploeg die samen de strijd aangaat en laat zien over alle schijven te kunnen scoren. Dit laatste vaak door gevarieerd en aantrekkelijk korfbal met een hoge balcirculatie en niet onbelangrijk: een zeer verdienstelijk sccoringspercentage van 33%! Ok, we hebben nog fases waarin we wat scherper kunnen zijn, ons niet laten verleiden tot het statische spelletje en de rust moeten bewaren in aanvallend opzicht.

Maar dit is geen schande en kan ons alleen maar doen groeien. Feit is dat we als ploeg een hele goede wedstrijd op de mat hebben gelegd en waarbij een toeschouwer het na afloop zo treffend verwoordde: “wat hebben onze B1-toppers ons een prachtige wedstrijd gegeven!” En daar mogen we met z’n allen trots op zijn. Dat we samen aantrekkelijk korfbal laten zien en met recht kunnen zeggen: dit is topkorfbal! De trotse coaches genoten nog even na met een heerlijk broodje van slagerij de Vos. Dat maakt zo’n topkorfbaldag toch echt compleet!