Wonderbaarlijk slot van de competitie voor de B1!

Drie wedstrijden gespeeld en slechts één punt – onderaan bungelend in de eerste klasse. Wie op dat moment had beweerd dat KV Drachten B1 kampioen zou worden, zou op z’n minst een beetje voor gek zijn verklaard. En toegegeven ook de coaches hadden bij deze stand niet veel meer gegeven voor de kansen van de B1. Maar korfbal is sport, de bal is rond en dan kunnen er gekke dingen gebeuren. En zo geschiedde.

Het spel was overigens niet eens zo slecht geweest. Twee keer hadden we nipt verloren en ook het gelijke spel tegen NIC-Hoogkerk was eigenlijk eerder een verloren dan een gewonnen punt. Wat mankeerde er aan het spel? Eigenlijk niet eens zo veel. Op één ding na dan: de bal ging zo ontzettend moeizaam door de korf. Kansen werden er voldoende gecreëerd maar in de afronding waren we vaak niet scherp genoeg.

Tijd voor een flinke koerswijziging of een ander tactisch plan? Zaak was om het scoren weer wat makkelijker te laten verlopen zodat we meer doelpunten gingen maken en dan zou vanzelf winst volgen. Maar ja, hoe doe je dat? Waar we eerder veel nadruk hadden gelegd op “het nemen van de goede kans” lieten we nu deze druk wat varen. De focus kwam te liggen op schieten met overtuiging. Elk schot is goed als je maar de intentie hebt om te scoren. Een keer geen afvang? Jammer dan. De bal komt wel weer terug in de aanval.

Of de ontspanning in het scoren de beslissende factor is geweest, is lastig te zeggen. Feit is wel dat we in de wedstrijden die volgden, meer dan het dubbele scoorden van de drie wedstrijden daarvoor. Bovendien speelden we met meer lef en overtuiging en lieten we zien dat we als team voor elkaar wilden werken.

En zo kon het zijn dat we met nog één wedstrijd te spelen ineens nog kansen hadden om kampioen te worden. Eén klein dingetje: we moesten dan nog wel even winnen van Heerenveen B1 en CSl moest dan verliezen van Nic-Hoogkerk. De mensen die ons het afgelopen jaar een beetje gevolgd hebben, weten dat Heerenveen nou niet echt onze favoriete tegenstander is. In de zaal waren we vrij kansloos van de mat geveegd in een rechtstreeks treffen om het kampioenschap en ook op het veld hadden we nog niet van hun kunnen winnen. Maar deze keer was alles anders. We speelden met lef en overtuiging en – misschien wel het belangrijkste – de gecreëerde kansen gingen makkelijk door de korf. Misschien speelden we wel onze beste wedstrijd van het seizoen en na een uur korfballen stond er een verdiende 11-19 winst op het scorebord. Toen direct daarna bekend werd dat CSL niet had kunnen winnen, was de vreugde compleet. We hadden gedaan wat eigenlijk niet mogelijk leek en hadden na zes competitiewedstrijden de eerste plek, promotie naar de hoofdklasse en een ticket voor het NK verdiend!

En zo gaan we volgende week genieten van een onverwacht toetje van de competitie en gaan we het in Tilburg opnemen tegen alle andere kampioenen in de eerste klasse. Het is kort dag, maar we hopen dat we toch een schare Drachten fans kunnen begroeten.. Hou de site en social media in de gaten en hopelijk tot ziens in Tilburg!