van der Wiel

Familiebedrijf van der wiel, sinds 1954

Op de weg en over het water, op bouwterrein en bij saneringslocatie, in bos- en natuurgebied. Van der Wiel kom je overal tegen. Dat was al zo in de late jaren vijftig, vandaag de dag is daar niets aan veranderd.

In de kern is Van der Wiel nog altijd een familiebedrijf. Een bedrijf waar alle 200 medewerkers tot de familie behoren. En een organisatie die samenwerking hoog in het vaandel heeft. Intern én met klanten. Hard werken, met elkaar kansen zien én benutten. Dat is de kracht van Van der Wiel, al zestig jaar lang.

Oprichting

In 1956 starten de broers Evert en Broer van der Wiel samen met Hans van der Meulen een eigen transportfirma. Ze worden vooral ingehuurd door andere vervoersbedrijven. Het is hard werken, de opdrachten komen niet vanzelf. Tot in 1958: de economie trekt aan, de opdrachtportefeuille groeit, zelfs meer dan de firma aankan. Wat te doen? Opdrachten laten lopen? Of die sprong vooruit maken? De drie firmanten kiezen voor het laatste. Ze schaffen twee GMC-trucks aan en nemen de eerste personeelsleden in loondienst.

Zandhandel

Het is de opmaat naar groei. Helemaal wanneer de zandhandel in beeld komt. In eigen beheer exploiteert Van der Wiel de eerste zandafgravingen. Het blijkt een gouden greep: geen ongeregeld transport op afroep meer, maar met eigen zand werk naar je toehalen. Vanaf het moment dat de eerste grote order komt, de gemeente Smallingerland neemt 60.000 kuub zand af, is Van der Meulen/Van der Wiel betrokken bij bijna alle grote uitbreidings- en bouwprojecten in Friesland.

Transport en aannemingswerk

In 1967 bezit de firma acht vrachtwagens, twee draglines, een laadschop, vier personenauto’s en een loods met kantoor aan de Tussendiepen in Drachten. Er volgen goede en minder goed jaren.  Eind jaren ‘70 neemt de firma de Vries Grondwerken in Joure over. Vanaf dat moment combineert het bedrijf aannemingswerkzaamheden met afvaltransport en het beheer van Vuilstort De Dolten bij Ouwsterhaule.

Milieuwerk

Het is opnieuw een sprong vooruit. Vanuit het grondwerk ontplooit het bedrijf de eerste activiteiten op milieugebied. Ook op transportgebied maakt het bedrijf een sterke ontwikkeling door. Met Klaas van der Wiel komt een nieuwe familietelg dit onderdeel versterken.

Holding BV

Medeoprichter Hans van der Meulen trekt zich langzamerhand terug uit het bedrijf. In 1988 wordt de naam gewijzigd in Van der Wiel Drachten Holding BV. Daaronder bevinden zich de werkmaatschappijen Van der Wiel Transport BV en Aannemingsmaatschappij Van der Meulen & Van der Wiel BV.

In de decennia daarna groeit Van der Wiel naar wat het nu is. Een onderneming waar aanpakken, kwaliteit leveren en liefde voor het vak nog altijd de basis zijn van wat wij doen.

Ga naar de website

Ga naar de website

Vind meer informatie over onze hoofdsponsor op de website van Van der Wiel:

van der Wiel