KV Drachten B1 laat mentale veerkracht zien

Eindelijk kon KV Drachten B1 zich opmaken voor de wedstrijden voor het “eggie”. De relatief lange voorbereiding was met wisselend succes doorlopen, maar in de wetenschap dat oefenwedstrijden altijd met een korreltje zout moeten worden genomen, moesten we daar niet te zwaar aan tillen.

Onze eerste opponent was het tweede team van de B jeugd uit Nijeveen. Hoewel het publiek in iets minder getale was komen opdagen dan de wedstrijd een week ervoor tussen DOS’46 1 en TOP 1, konden we toch aardig wat groen-zwarte brigade verwelkomen. De entourage was in die zin opperbest en zelf de heren Kleinhuis en Brandinga hadden zich op de valreep nog bij het gezelschap gevoegd. Gegarandeerd succes zou je zeggen.

Toch liep het daar in Nijeveen toch net even wat anders dan we ons er vooraf van hadden voorgesteld. Drachten B1 begon goed en fel maar de afronding was deze zaterdag niet bepaald aan onze zijde. DOS’46 daarentegen kon de korf wat makkelijker vinden en scoorde prima met ons mee. In de rust was de score dan ook nog steeds in evenwicht: 5-5. Voor ons een toch wel enigszins teleurstellend resultaat, maar feitelijk was het spelbeeld niet eens zo raar. We vergaten alleen de bal door het mandje te gooien.

De rust en de bemoedigden woorden van de coaches kon aan dat spelbeeld helaas niet veel veranderen. We bleven wat aarzelend korfballen en misten net de drive en dynamiek om ons altijd zo energieke spel goed op de mat te leggen. DOS’46 daarentegen kreeg steeds meer geloof in een positief resultaat en liep via een aantal goed uitgespeelde kansen uit naar een 9-7 voorsprong. Met nog een kleine tien minuten te spelen was het zaak de boel bij elkaar te rapen. Een time-out en de wetenschap dat een ommekeer niet onmogelijk was, gaf ons nieuwe energie. De aanvallen werden met meer overtuiging en over meerdere schijven uitgespeeld. Dit in combinatie met meer rebound kracht, gaf ons de gelegenheid om meerdere malen per aanval te herhalen. En dat betaalde zich uit. De stand werd langzaam omgebogen van een 9-7 achterstand naar voorsprong van 10-11. Verdedigend hielden we het hoofd cool en na het verzilveren van een strafworp werd de wedstrijd definitief beslist in ons voordeel. Blijdschap bij het team, en de coaches en een diepe zucht van opluchting bij de meegereisde supporters.

De eerste punten zijn binnen en het is lekker als je op deze manier toch de overwinning naar je toe kan trekken. Niet door het spelen van hoogstaand korfbal, maar – en dat is misschien nog wel veel belangrijker – door het tonen van mentale veerkracht. Het samen kunnen schakelen naar een hoger niveau als het moment daar om vraagt, is een zeer waardevol wapen. Dát is wellicht de echte winst van deze zaterdag: de wetenschap dat we als team een wedstrijd kunnen kantelen en dingen kunnen die vooraf wellicht onmogelijk lijken.

Na onze eigen wedstrijd konden we nog even nagenieten en zien hoe Manon en Kevin – oud spelers van KV Drachten – met DOS’46 B1 de naamgenoot uit Kampen eenvoudig aan de kant zetten. En mooi om te zien hoe deze twee zich hebben ontwikkeld op het allerhoogste niveau van Nederland. We wensen jullie veel succes in de hoofdklasse met hopelijk een heerlijk toetje aan het eind!