KV Drachten verliest cruciaal duel

KV Ritola uit Zuidlaren ontving afgelopen zaterdag KV Drachten/Van der Wiel voor een duel om de koppositie. Voor beide ploegen stond er dus veel op het spel. De Zuidlaarders beslisten het cruciale duel met 18-16 in hun voordeel en versterkten daarmee hun leidende positie in de 1e klasse B van het landelijke korfbal.

Na een zeer aftastende beginfase opende Drachten na ongeveer vijf minuten de wedstrijd en liep eenvoudig naar een 0-3 voorsprong voordat Ritola gevaarlijk kon worden. In deze verder gelijk opgaande eerste helft liet Drachten zien dat het technisch misschien wel de betere ploeg was. Ritola zette daar veel inzet en beleving tegenover. Elke balwinst op Drachten werd gevierd alsof het een doelpunt was. Daarmee is misschien ook wel de essentie van deze wedstrijd aangegeven. Drachten miste veel goede kansen en kon niet het gebruikelijke scoringsniveau halen. Scheidsrechter Bert Blauw floot zeer rechtvaardig, streng, en dus veelvuldig, wat het tempo in de wedstrijd niet altijd ten goede kwam. De rust werd bereikt, nog steeds in het voordeel van Drachten, op een vrij schamele 8-9 stand.

Na ongeveer vijf minuten spelen in de tweede helft kwam Ritola, bij de stand 13-12, voor het eerst op voorsprong. Bij de Zuidlaarders blonken Hylke van Gorkum en Willem Jan Tuinman uit en namen samen, met beweeglijk en uitgekookt spel, maar liefst 12 van de uiteindelijke 18 treffers voor hun rekening. Heel Drachten zag het gebeuren maar stelde er te weinig inzet en scorend vermogen tegenover om het tij nog te keren. De eindstand van 18-16 was niet geflatteerd.

Voor Drachten betekent deze nederlaag geen koppositie maar terugval naar een vierde positie op de ranglijst omdat concurrenten De Wâlden en CSL wel hun wedstrijden wonnen en Drachten daarmee passeerden in de strijd om de koppositie. Drachten heeft nu het verloop niet meer in eigen hand waar het om de koppositie gaat. De Wâlden en CSL kunnen nog wel worden gepasseerd als Drachten de uitwedstrijden tegen deze tegenstanders wint. Drachten mag hopen dat haar concurrenten onderling ook nog punten verspelen. Volgende week speelt Drachten uit tegen Oerterp/VKC.

De scores voor Drachten:
Wim Braam 3, Jennie Terpstra 3, Lyssa v.d. Ende 2, Doenja Payer 2, Jelmer Faber 2, Milan Mulder 2, Wilfred Oostra 1, Ilse v.d. Meulen 1.